Pendapat Umar Al-Khattab Tentang Wanita

“Wanita ada tiga jenis. Pertama, wanita yang lemah lembut, iffah (menjaga kesuciannya), muslimah, penyayang dan selalu membantu suami. Jarang kita boleh mendapatkan wanita seperti ini. Kemudian, yang kedua, iaitu yang hanya menjadi  tempat mengandung anak, tidak lebih daripada itu. Ketiga ialah wanita yang seperti belenggu, Allah kalungkan kepada oarang yang Dia kehendaki dan mencabutnya jika Dia menghendaki.”

– Abdurahman Asy Syarqawi, Umar The Conqueror, 2011. Yamani Angle Sdn. Bhd., Selangor, ms 476.

6 Comments

  1. sy ada hantar email tp tiada balasan..mcmana nk buat

  2. Wanita itu ada lah kuda tungganga , kalau tahu cara menunggang,maka kenikmatan dunia ahkirat akan terjaga di rasai, jikalau salah menunggang api neraka dunia ahkirat lah jawapan nyo…

  3. wanita itu ada lah baju mu,pakei lah sesuka hatie mu sepuas puas nye…

  4. AL kisah dan tauladan dalam menjalankan kehidupan seharian, SELAMAT BERPUASA DAN BERHARI RAYA MAAF ZHAIR BATIN ..DAKU PINTA.

  5. Wanita Yang lemah lembut payah dapat skrg, xmcm wanita dulu2 yg patuh dan taat pada suami, Nie suami balik lewat pi terawih n tadarus mula lah naik “hangin” tutup pintu xbgi masuk umah… suami terpaksa tidoq dlm mesjid… kena pulak posa 10 malam terakhir lagi best xpayah balik rumah, makan sahur pun kat mesjid…. untuk belanja xbnyk….

  6. nak jadi wanita solehah..insha Allah