.. mencari si dia yang soleh ..
Header
perfectCouple

Terdapat sebuah “tool” di myJodoh yang diketahui ramai, namun tak ramai yang menggunakan dan jarang orang tahu cara menggunakan maklumat tersebut. “Tool” ini dapat memudahkan anda berkenalan dengan seseorang yang memahami hati budi anda. “Tool” yang saya maksudkan adalah Ujian Personaliti di myJodoh. (Ujian Personaliti boleh dicapai di Pusat Kawalan selepas login.) Ujian Personaliti ini …
Read more

holdinghands

Setiap kali di dalam kuliah tafsir Al-Quran Dr Danial Zainal Abidin, terdapat satu sessi yang dikhaskan untuk bersoal-jawab. Di dalam sessi tersebut para hadirin akan mengajukan soalan-soalan tertentu. Ada yang berkaitan dengan kuliah tafsir, ada yang di luar skop pengajaran pada hari itu. Ada soalan diajukan secara lisan, ada soalan dimasukkan ke dalam ‘kotak soalan’ …
Read more

distance

Semalam saya bertemu dengan seorang sahabat lain, beliau menjemput saya ke masjlis akad nikahnya pada Ahad ini. Apabila ditanya tentang bakal isterinya, beliau menyatakan bahawa bakal isterinya orang dekat sahaja. Apabila terus disoal selidik, rupanya sekampung! Mudahnya segala urusan kenduri-kendara mereka nanti. “Aku dah ambil iktibar daripada abang aku,” katanya. “Abang aku dulu nak kena …
Read more

Seorang pengguna telah menemui sebuah laman web (yang juga mengadakan pencarian jodoh) mengeluarkan kenyataan seperti berikut : Fiqah Muamalah membincangkan syariat peraturan perhubungan antara manusia, masyarakat termasuklah perniagaan, jual-beli, kewangan, dan ekonomi. Dari segi syariah, sumber kewangan yang diperolehi oleh portal jodoh lain seperti MyJodoh.net dan MuslimMatrimonial.com mungkin TIDAK HALAL kerana mereka mengenakan bayaran untuk …
Read more

lightnin

Saya bertemu dengan seorang sahabat yang akan berkahwin di dalam masa 10 hari lagi. Beliau bertanya saya, “apa hang rasa kalau lagi sepuluh hari nak kahwin?” “Rasa macam tak nak kahwin,” jawab saya dengan spontan, diikuti dengan sambutan ketawa daripada seorang rakan lain yang berada di situ. “Takut culture shock ka?” Tanya rakan ketiga itu. …
Read more

(Imej Laman web myJodoh pada Ogos 2002, yang direkod oleh Webarchive.org) Jangan salah faham, myJodoh bukan agensi pencari jodoh. myJodoh tidak akan mencari pasangan hidup untuk anda, sebaliknya anda perlu berinterasi di myJodoh untuk mencari pasangan hidup dengan sendiri. myJodoh adalah tempat untuk mereka yang mencari pasangan hidup berkumpul, berdaftar dan mengiklankan maklumat diri melalui …
Read more

Semalam Di Ipoh ..

May 20th, 2008 | Posted by azrul.alwi in Pasangan myJodoh - (6 Comments)
picture-069

Saya berada di Ipoh hujung minggu yang lalu. Ada beberapa tujuan saya ke sana, antaranya adalah melawat seorang sahabat lama yang bernama Jak (Panggilan itu adalah sempena cerita siri Kojak). Beliau merupakan antara warga internet terawal yang mendirikan rumahtangga setelah berkenalan di internet. Beliau telah berkenalan dengan isterinya pada tahun 1998 dan sekarang telah berumahtangga …
Read more

loveontheinternet

Antara tempat “shopping” dan tempat “window shopping” kegemaran saya dan rakan-rakan semasa kami masih belajar di sebuah IPT di Lembah Kelang ialah Petaling Street. Ia terletak di tengah ibu kota dan menjadi pusat para penjaja cina menjual barangan-barangan tiruan, baju, seluar, minyak wangi dan macam-macam lagi. Pada suatu hari, seorang rakan saya membelek-belek “seluar Jeans” …
Read more

khadijahdf91.jpg

“Tak mengapa kalau isteri tua, nabi pun berkahwin dengan wanita yang lebih tua juga …”, begitulah kebanyakan orang apabila mendengar seorang lelaki muda akan berkahwin dengan wanita yang lebih berumur daripadanya. Mereka mengatakan begitu sambil merujuk dengan perkahwinan Rasulullah dan Khadtijah. Itu mungkin bukan kebenarannya! Terdapat pendapat-pendapat daripada kajian ulama moden yang Khadtijah r.a. sebenarnya …
Read more

Umar Al-Khattab

Ibnu Katsir meriwayatkan di dalam Bidayah Wan Nihayah, ketika Umar Al-Khattab menjadi khalifah, beliau pernah meminang adik kepada Aisyah r.a. iaitu Ummu Kaltsum. Di dalam hal ini Umar telah mengirim surat menyatakan kepada Aisyah hasratnya. Namun Ummu Kalthum berkata, “Aku tidak mahu menikahinya.” “Apakah engkau menolak Amirul Mukminin?”, tanya Aisyah. “Ya, sebab hidupnya miskin,” jawab …
Read more