.. mencari si dia yang soleh ..
Header
Dr Maza

Mufti Perlis Dr. Mohd Asri bin Zainul Abidin mencadangkan agar wanita yang ingin berkahwin mengutamakan pasangan yang tidak merokok. Ini berdasarkan Islam menyuruh agar memilih pasangan yang mempunyai pegangan agama dan akhlak yang baik, sementara merokok merupakan unsur yang mencacatkan. Ini atas beberapa alasan; Perokok sentiasa melakukan perkara yang ditegah oleh agama iaitu merosakkan diri. …
Read more

makes_eat_time

Suatu ketika dahulu pada tahun 1981, kumpulan rock Sweet Charity telah melancarkan album bernama Sejuta Wajah. Ada di dalam album itu sebuah lagu bernama “Jangan tunggu lama-lama.” Mereka yang membesar di zaman itu sudah tentu ingat. Lagu itu pernah berkumandang di radio hampir setiap hari 27 tahun dahulu. Ia menasihati para lelaki agar “jangan tunggu …
Read more

perfectCouple

Terdapat sebuah “tool” di myJodoh yang diketahui ramai, namun tak ramai yang menggunakan dan jarang orang tahu cara menggunakan maklumat tersebut. “Tool” ini dapat memudahkan anda berkenalan dengan seseorang yang memahami hati budi anda. “Tool” yang saya maksudkan adalah Ujian Personaliti di myJodoh. (Ujian Personaliti boleh dicapai di Pusat Kawalan selepas login.) Ujian Personaliti ini …
Read more

holdinghands

Setiap kali di dalam kuliah tafsir Al-Quran Dr Danial Zainal Abidin, terdapat satu sessi yang dikhaskan untuk bersoal-jawab. Di dalam sessi tersebut para hadirin akan mengajukan soalan-soalan tertentu. Ada yang berkaitan dengan kuliah tafsir, ada yang di luar skop pengajaran pada hari itu. Ada soalan diajukan secara lisan, ada soalan dimasukkan ke dalam ‘kotak soalan’ …
Read more

distance

Semalam saya bertemu dengan seorang sahabat lain, beliau menjemput saya ke masjlis akad nikahnya pada Ahad ini. Apabila ditanya tentang bakal isterinya, beliau menyatakan bahawa bakal isterinya orang dekat sahaja. Apabila terus disoal selidik, rupanya sekampung! Mudahnya segala urusan kenduri-kendara mereka nanti. “Aku dah ambil iktibar daripada abang aku,” katanya. “Abang aku dulu nak kena …
Read more

loveontheinternet

Antara tempat “shopping” dan tempat “window shopping” kegemaran saya dan rakan-rakan semasa kami masih belajar di sebuah IPT di Lembah Kelang ialah Petaling Street. Ia terletak di tengah ibu kota dan menjadi pusat para penjaja cina menjual barangan-barangan tiruan, baju, seluar, minyak wangi dan macam-macam lagi. Pada suatu hari, seorang rakan saya membelek-belek “seluar Jeans” …
Read more

khadijahdf91.jpg

“Tak mengapa kalau isteri tua, nabi pun berkahwin dengan wanita yang lebih tua juga …”, begitulah kebanyakan orang apabila mendengar seorang lelaki muda akan berkahwin dengan wanita yang lebih berumur daripadanya. Mereka mengatakan begitu sambil merujuk dengan perkahwinan Rasulullah dan Khadtijah. Itu mungkin bukan kebenarannya! Terdapat pendapat-pendapat daripada kajian ulama moden yang Khadtijah r.a. sebenarnya …
Read more

Umar Al-Khattab

Ibnu Katsir meriwayatkan di dalam Bidayah Wan Nihayah, ketika Umar Al-Khattab menjadi khalifah, beliau pernah meminang adik kepada Aisyah r.a. iaitu Ummu Kaltsum. Di dalam hal ini Umar telah mengirim surat menyatakan kepada Aisyah hasratnya. Namun Ummu Kalthum berkata, “Aku tidak mahu menikahinya.” “Apakah engkau menolak Amirul Mukminin?”, tanya Aisyah. “Ya, sebab hidupnya miskin,” jawab …
Read more

insidepix1

(Siti Fatimah Tan Abdullah @ Tan Ean Huang with her counsel Ahmad Jailani Abdul Ghani after the court decision allowing her to renounce Islam.) Anda kenal siapa Fatimah Tan? Beliau adalah seorang wanita cina yang memeluk Islam pada 1998. Beliau memeluk Islam semata-mata kerana ingin berkahwin dengan seorang lelaki Iran yang kemudiannya menghilangkan diri beberapa …
Read more

Al-Quran-Al-Karim

“Apa yang abang harapkan daripada sebuah perkahwinan?” “Abang mengharapkan jalan mudah menuju tuhan ..” “Tapi abang, mana ada jalan yang mudah tanpa dugaan?” “Benar, namun pilihan yang tepat mengurangkan kesukaran, memperbanyakkan kemudahan.” “Macam mana tu?” “Bukankah perkahwinan itu menjaga kemaluan dan menundukan pandangan.”[1] “Bagaimana jika abang tersalah pilih?” “Sekurang-kurangnya abang telah berusaha memilih.” “Bagaimana abang …
Read more